Geese galore

Geese galore

© David Tipling/2020VISION

Join birdwatcher Tom Hibbert on a wild goose chase this winter.

Whenever you visit a wetland or a local lake, you’re likely to see geese. There are Canada geese with a long black neck and white face patch, and greylag geese with a chunky orange beak. There might even be Egyptian geese, with a white flash on each wing and raucous honks that can sound like a lorry reversing. These geese are often bold and approachable, particularly in parks.

But each winter, we’re joined by hundreds of thousands of wilder wanderers. Geese that cross raging seas to reach the UK, seeking food and warmer weather. They usually travel as families, joining with others to form impressive flocks. They fill the sky with sound as they arrive, descending on estuaries, wetlands and fields. With more than seven species to discover, winter is a great time for a wild goose chase! Let’s meet a few of the winter visitors…

skeins of pink-footed geese flying through a pale blue sky with clouds lit pinkish orange by the sun

Pink-footed geese © Guy Edwardes/2020VISION

Pink-footed geese

The pink-footed goose is our most abundant wintering goose, with around half a million of these delightful birds travelling to the UK, mainly from Iceland and Greenland. They fly in V-shaped skeins, giving out a constant chorus of high-pitched ‘wink wink’ calls. You often hear them long before you see them! Pink-footed geese tend to gather around estuaries and are particularly common in Scotland, Lancashire and Norfolk.

Large flocks of pink-footed geese can sometimes host rarer species, which have tagged along with them on their migration. It’s always worth carefully checking for white-fronted geese, bean geese or potentially something even rarer.

Pink-footed geese also create one of winter’s greatest wild spectacles! During the day flocks spread out, grazing in fields. They come together again at night, when they roost on wetlands or estuaries. At dawn and dusk, they fill the sky, creating a cacophony of whirring wings and squeaking calls that has to be seen (and heard) to be believed. 

Pink-footed Goose

©David Tipling/2020VISION

White-fronted geese

Take one look at an adult and it’s easy to see where these geese got their name. They have a blazing white patch on their forehead! Another distinctive feature is the black barring on their belly. A few thousand reach the UK each winter, from Russia or Greenland. The Russian birds mainly visit the south and east, whilst the Greenland birds head to western Scotland and Ireland. Greenland white-fronted geese are slightly larger and darker, with bolder black belly bars and a mostly orange beak (it’s more pink in the birds from Russia). 

White-fronted Goose

©David Tipling/2020VISION

Bean geese

There are two species of bean geese seen in the UK, though neither of them are common. They’re both named for their summer nesting grounds. The taiga bean goose nests in wooded swamps and bogs across Scandinavia and Russia, in what’s known as the taiga (or boreal forest). The tundra bean goose nests further north, on Arctic tundra in Siberia. They’re both large grey geese with orange legs and orange markings on their beak.

Taiga bean geese have traditionally spent the winter at two British sites: the Slamannan Plateau in Scotland and the Yare Valley in Norfolk. However, their numbers have declined in recent decades. They’re now only reliably found in Scotland. They are rarely seen elsewhere, though the winter of 2025-2026 saw an unusual surge of sightings across northern parts of the UK. Taiga bean geese are the larger of the two species. They also have a longer beak, which is often mostly orange – though some can have a beak pattern more similar to tundra bean geese.

Tundra bean geese are erratic visitors to the UK, usually in southern and eastern England, with more appearing when there’s particularly harsh weather in continental Europe. They’re only seen in small numbers, often joining flocks of pink-footed geese feeding in fields. They’re slightly smaller than taiga beans, with a stubbier beak that has a small orange patch near the tip. 

A tundra bean goose standing in a field. It's a large brown and grey goose with orange legs and an orang band on its beak

Tundra bean goose © Pete Richman

Barnacle geese

Barnacle geese are winter visitors from Greenland and Svalbard, where they often nest high up on Arctic cliffs. It’s a perilous start to life. The newly hatched chicks must jump to the ground below, falling and bouncing off rocks as they tumble to the bottom. When they’ve grown enough to fly, they join their parents on the autumn migration south. 

They mainly visit Scotland, northwest England and Northern Ireland. They’re usually found close to the coast, feeding on mudflats or nearby fields. In spring, they’ll head north, back to their Arctic nesting grounds. 

There are some barnacle geese that live in the UK all year round. They’re known as a naturalised population. These geese are thought to be the descendants of barnacle geese that escaped from collections, or arrived from populations in Continental Europe.

Barnacle Goose

©David Tipling/2020VISION

Brent geese

These beautiful black and white birds are the smallest geese you’re likely to see in the UK, barely bigger than a mallard. There are two main subspecies of brent goose that visit us each winter. They come from different breeding grounds and favour different winter destinations, too.

Dark-bellied brent geese arrive from the boggy tundras of Siberia. They head to the southeast of Britain, from the Yorkshire coast round to Cornwall. Pale-bellied brent geese come from Canada and Svalbard. Canadian birds mostly winter around Strangford Lough in Northern Ireland, whilst those from Svalbard make a pilgrimage to Holy Island in Northumberland. In most years, a few black brants are also found in the UK – these come from Arctic Canada or eastern Siberia. 

Brent geese are coastal birds in winter, visiting muddy bays, estuaries, saltmarshes and coastal wetlands. They are particularly fond of feeding on eelgrass. 

Two dark-bellied brent geese standing in a pool of water

Brent geese © David Tipling/2020VISION

Rare rewards

Every winter, birdwatchers brave the cold to scan through flocks of geese with binoculars and telescopes, hoping to find the odd one out. Rare geese that take a wrong turn and find themselves in the UK are usually mixed in with a flock of commoner geese, possibly having followed them all the way from their breeding grounds. There could be a red-breasted goose adding a flash of colour to a flock of brent geese, or a lesser white-fronted goose lurking amongst its slightly larger white-fronted goose relatives. 

Unlike the Canada geese and greylags found in parks, flocks of migratory geese are often skittish and easily spooked. It’s always best to watch them from a distance, to make sure they aren’t disturbed. That will give you more time to admire them and perhaps even find a rarity hiding in their midst!

Two red-breasted geese standing in a field. They are small black and white geese with a red breast and cheek

Red-breasted geese © Pete Richman